tigerochaurora

Alla inlägg den 14 augusti 2013

Av Christin Andersson - 14 augusti 2013 12:38

Man mår ju så mycket bättre av att röra på sig…..


Innan man har kommit igång med sin träning kan det vara OTROLIGT jobbigt att bara ta på sig träningskläderna. Att sedan ta sig till gymmet, badhuset, skogen eller vart man nu utför sin träning kan kännas näst intill omöjligt. Kroppen liksom stretar i mot, samtidigt som hjärnan pushar på allt var den förmår. Det kan vara väldigt, väldigt jobbigt…

 

Jag har varit i den situationen så många gånger, men har också över vunnit det stadiet.  Jag har kommit så långt att längtan efter träning funnits där. Jag har längtat efter mitt träningspass, tyckt att det varit otroligt skönt att ta på mig träningskläderna och åkt iväg för att få svettas ett tag. Men det bästa har nog ändå varit känslan efteråt då man lämnat gymmet och man stolt tänker tillbaka på det man åstadkommit.    


Hur gör man då för att lyckats att komma igång med sin träning?


Motivation är nyckelordet till att lyckats med träning. Tyvärr andvänder dom flesta av oss av de yttre motivationsfaktorer, så som utseende (du vill bli smal t.ex), undvika sjukdomar eller bara slippa det dåliga samvetet som gnager inom oss. Enligt idrottspsykologer är dessa faktorer de svagaste när det handlar om att få oss att börja och även att fortsätta motionera.

 

Vi ska istället satsa på inre motivationsfaktorer så som att ha kul, njuta av den egna tiden eller känna att man uppnått något genom att t.ex genomföra ett lopp eller likande.


Ett problem med de yttre motivationsfaktorerna är att de är långsiktiga, man blir ju faktiskt inte smal efter ett träningspass, det krävs mycket mer. Inre motivationen ger en snabb belöning och man får en känsla av att uppnå något och har roligt här och nu.


Några tips på hur man kan komma igång med sin träning:


*Är man i dålig fysisk form kan en daglig promenad vara en bra start. Försök få in en daglig promenad som får bli lite längre bit för bit. När du klarar en timmes rask promenad per dag är du redo att gå vidare.

 

*Vilka nackdelar har din nuvarande situation? Gör en lista och var ärlig mot dig själv. Tänk sedan igen och skriv ner allt du har att vinna på att börja träna


 T.ex


* Bättre humör

* Längre liv

* Mindre värk

* Ökad ork

* Självförtroende

* God sömn

* Minskad stress

* En sund vikt

* Mer energi

 

*Träning ska man göra till en vana. Det är väldigt svårt om man är otränad och man får räkna att svackor. Ett väldigt bra tips är att sätta av särskild tidpunkter och dagar för träning. Att träna mångsidigt är det bästa. En dag i veckan kan du t.ex simma medan cyklar en annan dag och promenerar de övriga.


*Vissa perioder kanske tiden helt enkelt inte räcker till för ett "riktigt" träningspass. Då ska man inte sluta träna helt eftersom det blir jobbigt att komma igång igen. Istället kan du göra korta träningspass på kanske bara fem till tio minuter flera gånger under dagen.


*Ett långsiktigt mål kan vara bra. Det kan t.ex vara att du ska klara en viss sträcka på motionscykel eller att delta i ett motionslopp.


*Ofta kan motivationen vara hög i början men sviktar efter några veckor. Att du har planerat särskilda träningstillfällen är då till hjälp. Bra att känna till är att motivationen kommer tillbaka när kroppen anpassat sig och du börjar må bättre. Sätt upp mål och belöna dig själv. Målen behöver inte vara mer ambitiösa än att du tränar enligt din plan. Motivationen kan öka om du investerar i träningen. Du kan t.ex köpa nya träningskläder, stegräknare eller pulsklocka.

 

*Om du börjar tröttna kan du pröva en ny träningsform. Det är med motion som allt annat: Kropp och själ tröttnar på det som är enformigt. Varierad träning är också det bästa för kroppen.


Lite klokar blev man ändå, då är det bara att sätta igång :-)


Trevlig dag!

 

Ovido - Quiz & Flashcards