tigerochaurora

Direktlänk till inlägg 20 juli 2021

Kontroll på det söta

Av Christin Andersson - 20 juli 2021 14:22

..går det verkligen...?


Det är ingen överdrift om jag presenterar mig som en tvättäkta godisråtta. Jag älskar godis, snacks och söta drycker. Det är inget som jag har kunnat dra ner på, utan det är något som jag fått strypa helt och hållet.  Jag är helt enkelt sockerberoende. Vissa kanske kan kontrollera och behärska sig när det kommer till dessa ting, men är man beroende så tror jag att det är svårt, förr eller senare spårar det ur.


Att vänja av sig vid socker är tufft till en början. Biverkningarna kan vara många så som huvudvärk, humörsvägningar och hjärtklappningar. Kroppen jobbar på högvarv för att göra sig av med alla gifter som man stoppat i den. Jag har själv slutat med socker många gånger och kroppen reagerar på olika sätt varje gång. Jag kan försöka beskriva första veckan så här:


DAG 1: Jag känner mig glad, stark och peppad. Jag tänker att "det här är ju inga problem"

DAG 2: Jag känner mig nedstämd, deprimerad, ont i huvudet och fattar inte vad jag håller på med.

DAG 3: Mycket likt dag två, suget kommer och går hela tiden.

DAG 4: Jag känner mig lite gladare än dagen innan, men det är fortfarande jobbigt då suget kan komma plötsligt och jag är sååå när att ge efter varje gång.

DAG 5: Idag känns det lite lättare, suget kommer fortfarande men det är lättare att kontrollera nu. Huvudvärken är också borta.

DAG 6: Jag känner mig lättare i kroppen och mycket gladare. Humöret svajar inte alls som tidigare och suget efter socker dyker upp mer sällan, kan nästan räkna alla gånger på en hand.

DAG 7: Väldigt likt dag sex fast lättare och en ännu mer gladare känsla i kroppen.


  Ja, så kan en vecka med sockeravvänjning se ut.

Det är otroligt tufft och kräver ett jäkla pannben, men det går. 

Du är inte färdig efter en vecka utan det tar längre tid än så, men den tuffaste delen är första veckan, har man klarat den kommer man ha goda chanser att även klara resten också. 


Ok, men om man kanske vill unna sig något gott i mellanåt, kan man göra det då? JA!!! Absolut kan man det. Det gäller bara att ha kontroll på det man stoppar i sig och även mängden som slinker ner. Jag har gått på Viktväktarna i i ca fem månader nu och jag har inte druckit läsk, ätit vanligt godis eller chips sedan den dagen, den 15/2. Jag har försökt hitta andra produkter som jag anser att jag kan unna mig i mellanåt.

Ett snacks som är super när man går på viktväktarna är popcorn. 

                                                                     

                        Du kan äta 10 dl poppade poporn för fyra points.

10 dl är väldigt mycket och popcorn är gott. Men i bland är man sugen på något sött och då brukar jag frossa i bland annat jordgubbar. Jordgubbar tycker jag släcker det värsta suget efter sött och det är 0 points. Jag har även upptäckt att det finns godis med mindre socker eller helt sockerfria och bland dessa är min favorit Wellibits. Dom är supergoda och smakar som vanlihgt godis.

                                                 

Jag frossar inte i mig dessa godisar utan brukar äta en halv påse åt gången ungefär, en påse är 4 points. Det bästa med Wellibites är att det finns surt, salt och sött. Jag tycker verkligen det är ett bra substitut till vanligt godis som jag unnar mig någon gång då och då, och bara på en helg, aldrig på vardagarna. Jag vill försöka få in det som en vana att snacks äts bara på helgen och aldrig på vardagen.


Dryck då... Min stora passion i livet har alltid varit Fanta. Jag ÄLSKAR fanta! Speciellt apelsin och citron. Dessa drycker är ju big NO NO för mig och mitt nya sätt att leva. Även om vatten är det bästa jag vet så vill man i bland lyxa till det lite. Även här finns det alternativ. Min stora favorit är Funlight pink lemonad.

                                                                                                                                Den är verkligen jättegod. Massor med is och kallt vatten och en skvätt av saften blir supergott. Men som sagt även 

här försöker jag ha kontroll. Funlight är noll points, men det handlar inte alltid om det utan om att ha kontroll på mängden man häller i sig. Vatten är ändå bäst för kroppen och därför får funlight endast gästa vid lite festligare tillfällen. En annan dryck som jag kan unna mig i bland är Pepsi Max som också är noll points

 


Jag vill punktera att är du en Viktväktare så kan du äta saker med socker i också, du behöver inte välja bort det om du inte vill men socker kostar många points och därför måste du planera in det i din budget. Jag har inte valt bort socker bara pga av att det är många points utan jag har gjort det för att jag vill ta bort socker från mitt liv. Dessa sockerfira alternativ som finns är inte heller jättebra för kroppen, men jag har valt att äta och dricka dom under kontrollerande former. 


Massor av kramar! 





 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Christin Andersson - 8 augusti 2021 13:03

...Så fort jag gick på semester kom det dåliga vädret...   Men det har varit bra i alla fall tycker jag. Skit i solbrännan, ha ha ha ha. Det har blivit lite dålig uppdatering nu under semestern, men jag har inte velat ta fram datorn utan i stäl...

Av Christin Andersson - 27 juli 2021 08:59

...trodde jag skulle hinna blogga varje dag under semestern...   Men tiden har verkligen flygit i väg. Nu räknas väl bara måndagen som min semester eftersom helgen som varit ingick i förra veckans jobbvecka. Under min första semesterdag drog ja...

Av Christin Andersson - 23 juli 2021 08:59

...den vanligaste frågan mina familjemedlemmar ställer till mig...   Att komma på vad man ska äta tycker jag jobbigt. Speciellt när resten av familjen inte är speciellt intresserade av att komma med idéer. För att lyckas med sin vikresa är planer...

Av Christin Andersson - 22 juli 2021 09:50

...är trött på att hålla avstånd...   Men det är viktigt, jag vet. Under veckan som har varit har jag varit lite "morfar vakt". Mina mostar och min mamma har varit bortresta samtidigt och därför fick jag frågan om jag kunde hålla lite koll på min...

Av Christin Andersson - 21 juli 2021 09:53

...att se resultat betyder så mycket...   Ett klädesplagg som ligger mig varmt om hjärtat är jeans. Jag har har inte kunnat använda jeans på flera år pga att jag helt enklet har varit för stor. Jag har köpt massvis av jeans under åren och kan nog...

Ovido - Quiz & Flashcards