tigerochaurora

Direktlänk till inlägg 21 augusti 2012

Salt som bara den

Av Christin Andersson - 21 augusti 2012 12:58

Salt är gott men farligt (i för stora mängder)….                                  

 

Man har alltid hört att salt i för stora mängder är rejält farligt och ohälsosamt för kroppen. Jag är en sådan människa som äter på tok för mycket salt och det känns ju lite skrämmande när folk står med pekfingret hög mot mig och säger: ”Ajabaja, inte bra”.


Jag vet att jag äter för mycket salt och jag försöker tänka på det, men tycker liksom inte att det smakar så mycket om man inte tillsätter salt. Kan ju gott och väl vara så att jag faktiskt har förstört mina smaklökar på grund av allt salt intag. Tycker ändå att jag blivit mycket bättre och saltar inte lika mycket längre eftersom jag nu har en familj som också vill äta maten man lagar.

 

Men vad händer med kroppen när man får i sig för mycket salt? Och vad räknas som för mycket egentligen?


Salt binder vätska i kroppen och påverkar därför vår hälsa på flera sätt, bland annat kan det bidra till att öka vikten och höja blodtrycket. Vi människor behöver få i oss salt, men det räcker med ungefär ett kryddmått om dagen. De flesta äter mycket mer än så. Dels saltar vi på maten av gammal vana, dels innehåller den färdiglagade maten vi köper en hel del salt.


Njurarna kontrollerar salt- och vattenbalansen i kroppen genom att utsöndra salt – vi kissar helt enkelt ut överskottet. Njurarnas förmåga att ta hand om salt varierar från person till person. För oss alla gäller dock att den förmågan blir sämre när vi blir äldre. När vi äter mer salt än njurarna klarar av att göra sig av med blir mer salt kvar i kroppen. Där binder det till sig vätska och med en större vätskemängd i kroppen ökar trycket i blodkärlen. Då går blodtrycket upp. Högt blodtryck innebär en påfrestning på blodkärlen och kan på sikt leda till att de blir svagare och lätt får skador.

                                                  

                                                  

                  

Mindre salt i maten kan ge en blodtryckssänkning, men känsligheten för salt varierar mellan olika personer. Alla får alltså inte en lika stor blodtryckssänkning, men de med högt blodtryck är känsligare, och äldre är känsligare än yngre.


När saltmängden blir för hög i kroppen påverkar det även skelettet. Den höga saltnivån får kroppen att göra sig av med viktiga mineraler som kalcium och magnesium. Det leder på lång sikt till svagare skelett och risk för benskörhet.


Koksalt – natriumklorid – utvinns ur saltvatten eller bryts i saltgruvor. Natrium är den beståndsdel som höjer blodtrycket. Förutom vanligt bordssalt finns det flera andra typer av salt i livsmedelsbutikerna. I mineralsalt är en del av natriumet utbytt mot kalium och magnesium. Tar du samma mängd mineralsalt som vanligt bordssalt får du alltså i dig mindre natrium. Sältan är dock inte lika stor och därför kan det vara frestande att ta mer i stället. Samma princip gäller för örtsalt, men där har en del natrium ersatts av örter. I flingsalt är natriuminnehållet detsamma som i vanligt bordssalt. Men det finns både flingsalt och så kallat kvarnsalt – lite grövre salt – som mineralsalt för den som vill minska på natriumet.
En god regel är att läsa på förpackningen vad saltet verkligen innehåller.

 

Om ett livsmedel innehåller 1,25 gram salt, det vill säga 0,5 gram natrium, eller mer per 100 gram räknas saltinnehållet som högt. Om ett livsmedel innehåller 0,25 gram salt, det vill säga 0,1 gram natrium, eller mindre per 100 gram räknas saltinnehållet som lågt.
I Sverige finns ingen obligatorisk märkning av livsmedel som innehåller mycket salt, men nyckelhålsmärket talar om att livsmedlet innehåller mindre salt än likvärdiga produkter.



När man kommer över sådan läsning blir man ju lite skakis… Måste verkligen börja tänka på mina saltvanor.

                                                  

                                                  

               

Ha en bra Måndag!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Christin Andersson - 8 augusti 2021 13:03

...Så fort jag gick på semester kom det dåliga vädret...   Men det har varit bra i alla fall tycker jag. Skit i solbrännan, ha ha ha ha. Det har blivit lite dålig uppdatering nu under semestern, men jag har inte velat ta fram datorn utan i stäl...

Av Christin Andersson - 27 juli 2021 08:59

...trodde jag skulle hinna blogga varje dag under semestern...   Men tiden har verkligen flygit i väg. Nu räknas väl bara måndagen som min semester eftersom helgen som varit ingick i förra veckans jobbvecka. Under min första semesterdag drog ja...

Av Christin Andersson - 23 juli 2021 08:59

...den vanligaste frågan mina familjemedlemmar ställer till mig...   Att komma på vad man ska äta tycker jag jobbigt. Speciellt när resten av familjen inte är speciellt intresserade av att komma med idéer. För att lyckas med sin vikresa är planer...

Av Christin Andersson - 22 juli 2021 09:50

...är trött på att hålla avstånd...   Men det är viktigt, jag vet. Under veckan som har varit har jag varit lite "morfar vakt". Mina mostar och min mamma har varit bortresta samtidigt och därför fick jag frågan om jag kunde hålla lite koll på min...

Av Christin Andersson - 21 juli 2021 09:53

...att se resultat betyder så mycket...   Ett klädesplagg som ligger mig varmt om hjärtat är jeans. Jag har har inte kunnat använda jeans på flera år pga att jag helt enklet har varit för stor. Jag har köpt massvis av jeans under åren och kan nog...

Ovido - Quiz & Flashcards